BOUWEN MET HOUT

Bouwen met hout wordt steeds gebruikt als bouwmethode om woningen en andere bouwwerken te realiseren. En dat heeft een reden. Hout heeft een aantal voordelen ten opzichte van de traditionele bouw.

Maar wat zijn die voordelen dan?

CO2-reductie

Hout is van zichzelf in staat om CO2 op te nemen. Daar waar de productie en toepassing van beton juist CO2 uitstoot veroorzaakt neemt bouwen met hout juist CO2 op. Hierdoor krijgt u een negatieve waarde waardoor u op het project ook weer ruimte hebt om op CO2 neutraal uit te komen.

Natuurproduct

Hout is een natuurproduct en is enorm duurzaam en recyclebaar. Het groeit in een bos waar alleen water en zon voor nodig zijn om te groeien. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld staalbouw. Dit kost enorm veel energie om te produceren en kost ook weer veel energie om te recyclen.

Isolatie

Hout heeft een beter isolerend vermogen in vergelijking met steen en beton. Hierdoor bespaart u energiekosten en bent u goedkoper uit met allerlei vormen van isolatie.

Snelle realisatie

Summeroak werkt met diverse leveranciers waarbij de meeste delen van de woning al in de fabriek in elkaar worden gezet onder de juiste omstandigheden. Dit voorkomt een lange bouwtijd op locatie en een minimum aan problemen tijdens de bouw.

Flexibel

Doordat hout een flexibel product is kan het ontwerp ook flexibel zijn. Waarbij je met beton en steen vaak limieten van het product in het ontwerp tegenkomt heb je dat met hout niet.

Lichter

Hout is een stuk lichter dan beton en steen. Hierdoor kan de fundering lichter zijn. Hout is daarom ook heel bruikbaar om een extra verdieping (optoppen) op een gebouw te plaatsen.

Zijn er ook nadelen?

Ja, die zijn er. Gelukkig zijn die een stuk minder tegenwoordig. Bij een verkeerde montage of een te lange montage kan er vocht in de wanden komen. Gelukkig is die kans klein doordat een groot deel van de woning de fabriek lucht en waterdicht verlaat. Daarnaast weten we tegenwoordig ook heel goed hoe we insecten buiten de deur moeten houden zodat dit risico ook tot een minimum beperkt is.

Houtskelet bouw en Cross Laminated Timber

Wij werken met een aantal standaardmethodes zoals HSB en CLT. HSB staat voor Hout SkeletBouw. Hierbij wordt de draagconstructie van hout gemaakt in een gebouw. CLT staat voor Cross Laminated Timber. Hierbij wordt het hout kruiselings opgebouwd. Door deze methode trekt het niet krom en heeft het een enorm goed draagvermogen. Hierdoor worden er ook steeds meer hogere gebouwen opgetrokken uit hout. Wel tot 80 meter hoog.