In het laatste artikel hebben we gekeken naar 10 houten huizen/gebouwen die gemaakt zijn van hout in Nederland. Daar zaten zaten al enkele bijzondere houten gebouwen tussen. Nu gaan we het hoogste houten gebouwen van Nederland bekijken, namelijk HAUT. Gelegen aan de Amstel in Amsterdam. Een uniek gebouw van maar liefst 73 meter hoog en voorzien van 21 woonverdiepingen. En volledig gebouwd met hout middels Cross Laminated Timber (CLT).

 

HAUT: De trots van Amsterdam, een houten reus aan de Amstel

In Amsterdam, waar grachten en statige panden het straatbeeld bepalen, rijst een moderne reus op: HAUT. Met zijn 73 meter hoogte en 21 verdiepingen is het niet alleen het hoogste houten gebouw van Nederland, maar ook een icoon van duurzame innovatie.

De naam HAUT, afgeleid van “Hoog Amsterdams Urbaan Terrein”, is een knipoog naar de unieke ligging en het baanbrekende karakter van het gebouw. De gevel, bekleed met houten lamellen, reflecteert de kleuren van de Amstel en de Amsterdamse lucht, waardoor HAUT naadloos opgaat in zijn omgeving.

Duurzaamheid in het hoogste kwadraat

HAUT is meer dan een esthetisch hoogstandje. Het is een toonbeeld van duurzaamheid. De constructie is gemaakt van Cross Laminated Timber (CLT), een materiaal dat sterker is dan beton en tegelijkertijd CO2 opslaat. De houten elementen zijn geprefabriceerd, wat de bouwtijd verkortte en de milieubelasting minimaliseerde.

Een groene oase in de stad

Op het dak van HAUT bevindt zich een groene oase met planten, bloemen en bomen. Deze daktuin draagt bij aan de biodiversiteit in de stad en verbetert de luchtkwaliteit. Bewoners kunnen hier ontspannen en genieten van het prachtige uitzicht over Amsterdam.

Een inspirerend voorbeeld

HAUT is meer dan een woongebouw. Het is een inspirerend voorbeeld van hoe we in de toekomst kunnen bouwen: duurzaam, innovatief en met oog voor mens en milieu. Het toont aan dat hout een volwaardig alternatief is voor traditionele bouwmaterialen en dat we met creatieve oplossingen de hoogste toppen kunnen bereiken.

Enkele unieke details over HAUT:

  • Het gebouw is ontworpen door Team V Architectuur.
  • De houten constructie is opgebouwd uit CLT-panelen met een dikte van tot wel 30 centimeter.
  • In de gevel zijn PV-panelen geïntegreerd die energie opwekken.
  • HAUT heeft een BREEAM Outstanding-certificaat, het hoogst haalbare duurzaamheidslabel.

HAUT is een baken van innovatie en een inspiratie voor de toekomst van de bouw. Het bewijst dat met durf, creativiteit en oog voor duurzaamheid, we prachtige en duurzame gebouwen kunnen creëren die een positieve impact hebben op onze omgeving.

Bronnen:

De ontwikkelingen gaan razend snel en wat eerst onmogelijk leek, is tegenwoordig gewoon haalbaar. Want wie had gedacht dat er ooit veilig en duurzaam in een woontoren op basis van een houten constructie geleefd kon worden!? Wij zijn ook zeer enthousiast over deze ontwikkelingen en passen deze ook veelvuldig toe in onze projecten die wij begeleiden voor onze klanten.

Bent u er zelf ook enthousiast over geworden en zou u eens vrijblijvend met ons de mogelijkheden voor uw nieuwe project willen verkennen? Neem dan gerust contact met ons op.

Bouw het huis
van uw dromen

 

Altijd al uw eigen droomhuis willen hebben?
Laat ons u helpen uw woning te realiseren!