In het laatste artikel stonden we stil bij het hoogste houten gebouw van Nederland. In dit artikel kijken we naar de plannen om van het hoogste houten gebouw ter wereld. In Tokio liggen er plannen klaar om de hoogste houten woontoren ter wereld te gaan bouwen. Een houten gebouw van maar liefst 350 meter hoog! En volledig gebouwd met hout middels Cross Laminated Timber (CLT).

Plyscraper-city: Tokio gaat 350 meter hoge toren van hout bouwen

In Tokio liggen er plannen klaar om een 350 meter hoge wolkenkrabber van hout te bouwen. De toren, genaamd het W350 Project, zou het hoogste houten gebouw ter wereld worden en zou worden gebouwd in het centrum van de stad. De bouw zou uiterlijk rond 2041 moeten worden voltooid.

Het W350 Project is ontworpen door Sumitomo Forestry, een Japans houtbedrijf. Het gebouw zal worden gemaakt van kruisgelamineerd hout (CLT), een soort hout dat wordt gemaakt door lagen dun hout op elkaar te lijmen. CLT is een sterk en duurzaam materiaal dat een levensvatbaar alternatief kan bieden voor staal en beton.

De bouw van de W350 Project is een ambitieuze stap voor Tokio, dat zich heeft gecommitteerd aan de doelstelling om de stad te verduurzamen. De stad heeft al een aantal andere groene initiatieven op gang gezet, zoals de ontwikkeling van een waterstofnetwerk en de aanplant van bomen in stedelijke gebieden.

Het W350 Project is een opwindend project dat de toekomst van de bouw zou kunnen transformeren. Het laat zien dat het mogelijk is om hoge, duurzame gebouwen te bouwen met behulp van hout. Als het project succesvol is, zou het andere steden kunnen inspireren om soortgelijke projecten te ontwikkelen.

Cijfers van het grootste houten gebouw ter wereld

  • Enkel de interne structuren zijn versterkt met staal (10%) de rest van de toren is volledig van hout (90%)
  • Het totale interne oppervlakte zal 455.000 vierkante meter bedragen en is volledig van hout
  • De toren krijgt balkons aan alle 4 de zijden van het gebouw en zal worden voorzien van groen
  • Het geschatte aantal kubieke meter hout is dat nodig is zal rond de 185.000 kubieke meter zijn
  • De geschatte kosten zijn omgerekend ongeveer 4 miljard euro.

De ontwikkelingen gaan razend snel en wat eerst onmogelijk leek, is tegenwoordig gewoon haalbaar. Want wie had gedacht dat er ooit veilig en duurzaam in een woontoren op basis van een houten constructie geleefd kon worden!? Wij zijn ook zeer enthousiast over deze ontwikkelingen en passen deze ook veelvuldig toe in onze projecten die wij begeleiden voor onze klanten.

Bent u er zelf ook enthousiast over geworden en zou u eens vrijblijvend met ons de mogelijkheden voor uw nieuwe project willen verkennen? Neem dan gerust contact met ons op.

Bouw het huis
van uw dromen

 

Altijd al uw eigen droomhuis willen hebben?
Laat ons u helpen uw woning te realiseren!